Kako uzgajati kaktuse

Premda se kaktusi smatraju vrlo otpornom biljkom, cesto se desava da cak i ova ova vrsta ugine zbog previse ili premalo brige. Da biste imali prelep i negovan kaktus, treba da postujete samo par jednostavnih pravila.

images (1)

s-1.jpg">images (1)

Premda je tacno da je kaktusima potrebno mnogo svetla da bi se pravilno razvijali, oni ne smeju biti izlozeni jakom suncu suvise dugo. Zimi bi trebalo da ih unesete unutra, a posle tog perioda, kaktuse treba postepeno navikavati na svetlo, a kada pocnu suvise velike vrucine, treba se pobrinuti da ih direktno sunce ne unisti.

images

Podjednako je lose ne zalivati kaktuse uopste i preterivati sa zalivanjem. Izmedju dva zalivanja treba sacekati da se zemlja potpuno osusi, sto je zimi u proseku jednom mesecno a leti ipak noktom treba proveriti da li je zemlja potpuno suvo pre dodavanja vode. Kada su u pitanju saksije, one plasticne su odlicne za pocetnike posto se lako odrzavaju, ali im je mana sto ne apsorbuju vlagu, dok su glinene saksije odlicne za primerke koji su visoki ali one traze i stabilnije police. Pored toga, jos treba zapamtiti da je biljke u keramickim posudama potrebno zalivati cesce nego one u keramickim, i da kaktuse treba manje zalivati sto je veca posuda u kojoj se nalaze.

 

il_340x270.647520959_t87p