Kako pravilno odabrati spoljasnju rasvetu

Za lep vrt je podjednako vazno odabrati i odrzavati biljni svet i pravilno odabrati rasvetu. Razmislite o tome gde i kada Vam je potrebno svetlo: da li Vam je cilj da samo stvorite lep pogled iz unutrasnjosti kuce ili planirate da koristite vrt za odmaranje i druzenje i kada padne mrak i da li zelite da stvorite romantican ugodjaj. Pre odabira i razmestaja svetala, potrebno je da definisete sta zelite da postignete.

lite da stvorite romantican ugodjaj. Pre odabira i razmestaja svetala, potrebno je da definisete sta zelite da postignete.

images

Ako planirate delimicnu rasvetu dvorista, povedite racuna da ne osvetlite samo odredjene delove sa previse svetla a da Vam ostali delovi ostanu u potpunom mraku. Da biste postigli svetlosnu ravnotezu i ostvarili ugodan ambijent, mozete koristiti LED rasvetu, koja pruza siroke mogucnosti u pogledu boje, intenziteta i dinamike svetla.

download (2)

Da biste ostvarili ravnotezu rasvete, treba da znate da postoje hladno i toplo svetlo, odnosno da svetlost moze biti hladno i toplo bela. Dok halogene sijalice proizvode toplu svetlost, ali trose dosta energije, LED sijalice su ekonomicnije, a pritom se mogu naci u obe boje. Hladno belo svetlo je odlican izbor za osvetljavanje biljaka, a toplo svetlo je bolji izbor za prostore gde planirate da boravite.

download

U savremenom nacinu uredjenja se vrt smatra nastavkom dnevne sobe, pa odaberite takvu rasvetu koja ce stvoriti pravu interakciju izmenju unutrasnjeg i spoljnog dela kuce. Da biste stvorili osecaj sirine i dubine prostora, ne zaboravite na dinamiku i kontraste kako biste stvorili vizualnu raskos prostora.

download (1)