Ključni faktor u uređenju – pravilno osvetljenje

Premda prilikom uređenja kuće ili stana većina ljudi ne obraća pažnju na to, osvetljenje je jedan od ključnih faktora u svakom enterijeru. Atmosfera u enterijeru je usko povezana sa svetlom, koje sobu može učiniti prijatnom i veselom ili tmurnom. Da biste svoj enterijer učinili još lepšim, evo par saveta o pravilnom osvetljenju.

im, evo par saveta o pravilnom osvetljenju.

Rasveta преузимање (2)

Dobra osvetljenost zahteva više izvora svetlosti na različitim visinama, što znači da treba kombinovati lusterre, podne i zidne lampe. Kada je u pitanju plafonsko osvetljenje, povedite računa da ono ne bude prejako. Da biste to izbegli, koristite potenciometre koji će Vam omogućiti da imate tačno onoliku količinu svetlosti koja  Vam je u tom trenutku potrebna.

imagesпреузимање (6)

Razmislite o aktivnostima koje se odigravaju u raznim sobama u vašem stanu ili kući i u skladu sa tim odaberite broj vati. Na primer, 60 vati je sasvim dovoljno za trpezariju. Dnevna soba treba da pokrije širok spektar aktivnosti i tu će Vam, u zavisnosti od situacije, trebati i jače i slabije svetlo, pa se za ovu sobu preporučuje 75 do 100 vati. Ako nemate potenciometar, razmislite o više izvora svetla od 40 do 100 vati jer se takvo osvetljenje može prilagoditi raznim prilikama. I u kupatilu će Vam biti potrebno i plafonsko i zidno osvetljenje, s tim što se preporučuje da plafonsko bude do 75 vati, a zidno do 60 vati, i to u nivou očiju, kako ne bi stvaralo senku.

преузимање (4) преузимање (3)

Kada je u pitanju osvetljenje, postavljanje prekidača je još jedan detalj na koji treba obratiti pažnju. Preporuka je da se oni postave na 90 cm od poda i 5 do 10 cm od dovratka – na taj način će biti na dohvat ruke a neće Vam bespotrebno oduzimati prostor na zidu koji možete da iskoristite za slike ili slične ukrase.

преузимање (1)images (1)