Prirodni načini za odbranu od komaraca

Da biste mogli potpuno da uživate u toplim letnjim večerima, a da Vas ne uznemiravaju insekti poput komaraca, tu su rešenja iz prirode. Roštiljanje u dvorištu može postati još prijatnije ako u žar ubacite grančicu ruzmarina – to će komarce držati podalje od Vas. Takođe, na sto možete da stavite limun presečen na pola u koga su zabodeni karanfilići, i taj miris će pomoći u borbi protiv ovih dosadnih insekata. Pritom, ako ste ljubitelj biljaka, u balkonskim žardinjerama možete posaditi biljke koje će imati isti učinak.

ožete da stavite limun presečen na pola u koga su zabodeni karanfilići, i taj miris će pomoći u borbi protiv ovih dosadnih insekata. Pritom, ako ste ljubitelj biljaka, u balkonskim žardinjerama možete posaditi biljke koje će imati isti učinak.

download (2) images

Matičnjak je jedna od najpoznatijih biljaka čiji miris rasteruje muve i komarce, a njegovo eterično ulje širi veoma prijatan miris. Ukoliko Vas je komarac već ujeo, uberiće listić ove biljke i iscedite njegov sok na mesto ujeda, sačekajte da se osuši i svrab će ubrzo nestati.

download download (1)

Lavanda je još jedna biljka koja se uspešno bori protiv komaraca, a ova ljubičasta biljka će takođe Vađoj terasi dati neodoljivi šarm. Intenzivna aroma koju ona širi nikako ne prija insektima. Pored toga, možete napraviti i ulje za telo za zaštitu od komaraca. U maslinovo ili bebi ulje nakapajte par kapi eteričnog ulja lavande i namažite otkrivene delove tela.

download (4) download (3)

Još jedan miris koji komarci ne podnose jeste miris bosiljka. Bosiljak možete posaditi u vrt ili ga odgajati u saksijama koje možete postaviti kod prozora, na terasi ili kod ulaznih vrata. Pored toga, lišće bosiljka sadrži kamfor i timol, što su dve komponentne koje smanjuju svrab nakon uboda – dovoljno je da jedan list stavite direktno na ujed.

download (5) download (6)