Odgajanje bambusa u dvorištu

Ako ste ljubitelj egzotičnih biljaka, a imate i dvorište u kojem možete da ih gajite, bambus je jedan od odličnih izbora. Ova biljka raste vrlo brzo i može da naraste do čak 10 metara. Bambus se najčešće gaji u saksiji, kao ukrasna biljka, ali je vrlo dekorativna i kao biljka koja se gaji u dvorištu. Naravno, to zahteva pravilnu negu. Ako ste zainteresovani za odgajanje ove biljke, trebalo bi da se prvo upoznate sa njom.

i u dvorištu. Naravno, to zahteva pravilnu negu. Ako ste zainteresovani za odgajanje ove biljke, trebalo bi da se prvo upoznate sa njom.

bambus-u-basti-i-enterijeru-1278688-velika

Pre nego što odete u kupovinu, treba da odlučite da li želite živu ogradu od bambusa ili stabljike u žardinjerama.  Za prvu opciju Vam treba vrsta koja se grana, dok su bambusi zbijenog tipa bolji izbor za uzgajanje u velikim saksijama, koje moraju imati zapreminu od najmanje 20 litara.

download

Pre sadnje pripremite zemljište. Bambusu najviše prija ilovača, a posle sadnje dobro zalijte biljku. Ipak, budite pažljivi sa veštačkim đubrivom, jer prevelike količine mogu da je sagore. Na početku, bambus zalivajte na dva dana, a prvi znak da mu nedostaje vlage jeste kovrdžanje listova.

download (3)

Pravo vreme za sadnju bambusa je od maja do kraja juna. Na taj način će imati vremena da u toku zime oformi svoj koren i postane otporan na hladnoću.

Bambus u bašti i enterijeru