Kako odabrati i održavati laminat

Ako ste se posle dugog razmišljanja o tome da li da ugradite parket ili laminat odlučili da to ipak bude laminat, postoji nekoliko stvari koje treba da znate pre nego što odete u kupovinu. Prednosti laminata su značajne: lako se ugrađuje i održava, dosta je otporan na fizička oštećenja, ima dug vek trajanja i ne izaziva alergije. Dobija se presovanjem drvne prerađevine uz dodatak sintetičih smola, i s obzirom na to da se sastoji od oko 80% drveta, poprima i dobre i loše osobine drveta. Dobijen lepljenjem četiri sloja koja se pod pritiskom stopaju, laminat je otporan na termičke, hemijske i mehaničke uticaje. Evo još par stvari koje treba da znate o laminatu.

ima dug vek trajanja i ne izaziva alergije. Dobija se presovanjem drvne prerađevine uz dodatak sintetičih smola, i s obzirom na to da se sastoji od oko 80% drveta, poprima i dobre i loše osobine drveta. Dobijen lepljenjem četiri sloja koja se pod pritiskom stopaju, laminat je otporan na termičke, hemijske i mehaničke uticaje. Evo još par stvari koje treba da znate o laminatu.

преузимање (5) преузимање

Pre nego što odaberete laminat, treba da znate gde ćete ga postaviti. Bitno je znati da li će se laminat koristiti u dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili nekoj drugoj prostoriji. Podovi u dnevnoj sobi se više koriste nego drugi, pa treba odabrati laminat koji je otporan na određeni nivo habanja. Sa druge strane, podovi u spavaćoj sobi se manje koriste, pa nema potrebe za izuzetno otpornim laminatom. Tako ćete uštedeti određena finansijska sredstva.

преузимање (3) преузимање (2)

Temperatura od 18 do 20 stepeni predstavlja idealan uslov za laminat. Takođe treba obratiti na pažnju na vlažnost vazduha. Zimi je vlažnost vazduha veća, pa treba pojačati grejanje, jer prevelika vlažnost može da ošteti laminat izazivajući bubrenje. Smanjena vlažnost takođe nepovoljno utiče na laminat i dovodi do skupljanja i razdvajanja lestvica. Zato je u slučaju da imate podno grejanje potrebno korišćenje osveživača vazduha. Prašinu možete brisati dobro oceđenom krpom i nekim od sredstava za čišćenje laminata. Izbegavajte vosak, sredstva za poliranje i čistače na paru.

преузимање (1) laminiran-parket-8757-dyb-vitindj-kronospan1