Pravila i saveti za izdavanje stanova

Bilo da ste zakupac ili zakupodavac, da biste kroz proces izdavanja, tj. zakupa, prošli bez problema, ovih bi pravila trebalo da se pridržavate.

1

Bilo da postoji ugovor o zakupu ili ne, važno je da zakupac i zakupodavac razmene informacije kao što su broj telefona i lične karte. Ukoliko se iydavanje vrši preko posrednika, odnosno agencije za prodaju i izdavanje nekretnina, potrebno je da zakupac dobije na uvid ovlašćenje dato agenciji od strane vlasnika stana kao dokaz da je posrednik ovlašćen da izda stan.

2

Zakupac bi još trebalo da tačno utvrdi koje su njegove obaveze osim plaćanja zakupnine, kao i koji je otkazni rok, a potrebno je napraviti i razliku između tekućeg i investicionog održavanja, kako biste tačno mogli odrediti koja strana snosi koje troškove.

3

Ukoliko ste zakupodavac, trebalo bi da prvo obratite pažnju na visinu naknade koju tražite kako ne biste došli u situaciju da zbog previsoke cene ne možete da pronađete zakupce. Pored toga, treba pri prvom susretu biti pažljivi saznati što više detalja o budućem zakupcu. Tada potencijalnim zakupcima možete pomenuti i one prednosti Vašeg stana koje oni ne mogu videti na prvi pogled, a i dogovoriti depozit koji je u glavnom u visini jedne mesečne zakupnine.

4