Vlaga i budj u kući – Kako rešiti ovaj problem

Budj u Vašoj kući ili stanu nije samo estetski problem, već može jako loše uticati i na zdravlje ukućana. Zato ovaj problem treba rešiti čim se pojavi i to trajno.

29

Razlog za pojavu vlage i budji može biti u curenju vode iz vodovodnog i kanalizacionog sistema ili zbog nedostatka prozora u prostoriji i loše ventilacije. Upravo se iz tog razloga vlaga i pojavljuje u prostorijama poput kupatila ili ostave.

26

Ukoliko ste tek primetili da u nekoj prostoriji u domu ima viška vlage, apsorber vlage je jednostavno i učinkovito rešenje, a ne troši nikakvu energiju i potpuno je bešuman. Ako se, pak, budj već pojavila, problemu treba pristupiti postupno.

28

Najbitnije je utvrditi pravi razlog pojave budji kako biste znali šta da preduzmete po tom pitanju i kako da, nakon što sanirate nanesenu štetu, osigurate da se ona više ne pojavljuje.

30

Nakon što na zid nanesete tečnost protiv budji i temeljno je očistite, dezinfikujte taj deo rastvorom vode i izbeljivača tako što ćete u litar vode dodati 2 decilitra izbeljivača. Nakon što ste sve to temeljno uradili i sačekali da se zid osuši, potrebno je da ponovo okrečite zid. Na tržištu se mogu naći još i akrilne boje protiv budji, a fungicidi koji se nalaze u njihovom sastavu sprečavaju ponovnu pojavu budji i plesni.