Profesionalni upravnici zgrada – Prava i obaveze

Zakon o stanovanju doneće mnoge promene u načinu života stanara zgrada, a jedna od najvećih promena tiče se profesionalnih upravnika zgrada. Oni će imati brojne obaveze, a neke od obaveza stanara koje ovaj zakon donosi jeste plaćanje upravnika i poštovanje novih pravila, odnosno plaćanje kazni u slučaju nepoštovanje istih.

kazni u slučaju nepoštovanje istih.

index

Zgrade neće moći da budu bez skupštine stanara, a one koje nemaju predsednika skupštine stanara, i ne mogu da se dogovore oko njegovog izbora, dobijaju prinudnog profesionalnog upravnika. Osoba koja može biti postavljena za upravnika zgrade mora imati završenu najmanje četvorogodišnju školu, mora imati položen ispit za profesionalnog upravnika i licencu i mora biti upisan u registar Privredne komore Srbije.

index1

Upravnici će biti u obavezi da prijave stanara koga vlasnik stana nije prijavio kao podstanara i za šta ne plaća porez. Osim toga, upravnici će moći da raspolažu materijalnim sredstvima sa računa stambene zgrade, ali će biti i u obavezi da nadležnima prijave nepoštovanje pravila zgrade – prevelika buka ili nepoštovanje kućnog reda, na primer.

gandijeva-05

Upravnik je nadležan i za predlog programa održavanje zgrade, ali i za određivanje naknade za održavanje zajedničkih delova. Njemu će moći da se u bilo koje doba obrate oni stanari koji imaju pritužbu na ponašanje nekog od drugih stanara, a on će morati da zahteva preduzimanje mera od nadležnih organa.

XWaktkqTURBXy81ZDkyMGQyOWNiOGU1MTc4YmY0YzIzMjAwNjMxOGExOC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA